konala
Elannon vanhasta tavaratalosta nykyaikaisia toimitiloja

Elannon vanhasta tavaratalosta nykyaikaisia toimitiloja - Etelän Rakennuksen suurin purkukohde.

Helsingin Hakaniementorilla osoitteessa Siltasaarenkatu 8-10 sijaitsee vanha arvorakennus, jonka pääkaupunkiseutulaiset tuntevat Elannon tavaratalona. Nyt perinteikäs rakennus saneerataan kokonaan vastaamaan paremmin nykypäivän vaatimustasoa. Rakennukseen on suunnitteilla liiketiloja, ravintoloita ja toimistotilaa.

14 000 neliön purku-urakka

Siltasaarenkatu 8-10 on Etelän Rakennuksen toistaiseksi suurin purkukohde pinta-alaltaan ja töiltään. Purku-urakkaan kuuluu pohjaneliöitä 14 000 neliömetriä. Keskimäärin Etelän Rakennukselta työskentelee Siltasaarenkatu 8-10:ssä urakan aikana jatkuvasti noin 20-30 ammattilaista.

”Puramme pois esimerkiksi kaikki alakatot ja kaiken LVIS-tekniikan”, aloittaa Etelän Rakennuksen työpäällikkö Jan Isaksson. Kaupungin vilkkaassa keskustassa sijaitsevan toimitalon LVIS-purkutyöt ovatkin poikkeuksellisen vaativia, sillä rakenteissa kulkee esimerkiksi lähipankkeja palvelevia valokuituja ja muita yhteyksiä. Lisäksi rakennuksessa on Helenin ja ElTelin verkkoja, joiden on säilyttävä toiminnassa purkutöistä huolimatta.

Isaksson luettelee lisää asioita, jotka tekevät Siltasaarenkadun purku-urakasta poikkeuksellisen laajan ja vaativan.

”Olemme tehneet myös työmaasähköt ja tulppaukset itse. Periaatteessahan ne tekee rakennusliike työmaan perustamisen yhteydessä. Eli tämä on meille suoraan kiinteistösijoitusyhtiö Antiloopille tehtävä pääurakoitsijakohde, jossa urakkaamme kuuluvat työmaan perustaminen, työmaasähköt ja valaistukset koko 14 000 neliön alueelle. Palovaaran varalta asensimme myös lämpötunnistimet koko alueelle.”

Kaikki pois hissejä ja liukuportaita myöten

Etelän Rakennuksen suorittamiin töihin kuuluvat alakattojen purku, mittavien asbesti- ja haitta-ainemäärien purkutyöt, magnesiamassalattioiden purkutyöt, putkieristepurkutyöt, suuret hissipurkutyöt ja liukuporraspurkutyöt. Lisäksi kaikista kerroksista on otettu holvit auki ylhäältä alakautta. Myös kellareissa on tehty laajat purkutyöt.

”Neljän kuukauden urakka ja näin iso kohde ovat haastava yhdistelmä, mutta saamme tämän kyllä maaliin aikataulussa. Parhaimmillaan meiltä on ollut koneita täällä töissä viidestä kuuteen Bobcattia, viisi Avantia ja neljä purkurobottia, eli aikamoinen konekanta”, Isaksson summaa.

Kuvia kohteesta: